Koka ihop mumsig knäck
Knäck är ett gulligt och smaskigt bakverk du enkelt kan tillaga hemma. Men kom ihåg att ha en vuxen med dig!
Steg 1
Du behöver: 2dl strösocker, 2dl vispgrädde och 2dl ljus sirap.
Om du vill kan du även blanda i
lite hackade hasselnötter.
Det kan också vara bra att ha en kökstermometer.
Steg 2
Rada knäckformar på en plåt
eller en bricka med bakplåtspapper.
eller en bricka med bakplåtspapper.
Steg 3
Rör ihop sockret, grädden och
sirapen i en vid tjockbottnad kastrull.
Lägg kastrullen på spisplattan och
låt smeten koka ordentligt tills
temperaturen är ungefär 125°C.
Du kan använda en digital
kökstermometer eller göra ett
kulprov för att kontrollera när den är klar.
sirapen i en vid tjockbottnad kastrull.
Lägg kastrullen på spisplattan och
låt smeten koka ordentligt tills
temperaturen är ungefär 125°C.
Du kan använda en digital
kökstermometer eller göra ett
kulprov för att kontrollera när den är klar.
Steg 4
Ta bort kastrullen från plattan.
Häll över lite i taget av den heta
knäcksmeten i ett litet mått och fyll
knäckformarna på direkten
Du kan även ta hjälp av en sked.
Låt stelna.
Häll över lite i taget av den heta
knäcksmeten i ett litet mått och fyll
knäckformarna på direkten
Du kan även ta hjälp av en sked.
Låt stelna.
Bra att tänka på:
1. Så här gör du kulprovet: Häll några droppar av knäcksmeten i kallt vatten och rulla sedan en kula. Kulan ska vara seg och ganska fast.
2. Om smeten hinner stelna innan man hällt upp allt i formarna så värm den försiktigt.
3. Vid 122-125°C är knäcksmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.
Originalreceptet hittar du HÄR.
Fler pyssel
[lwp_post_carousel featured_image_size=”medium” post_categories=”1,22″ show_dots=”off” autoplay_animation=”on” infinite_animation=”on” arrow_color=”#FFFFFF” arrow_bg=”RGBA(0,0,0,0)” dots_color=”#FFFFFF” post_background=”RGBA(0,0,0,0)” order=”ASC” show_excerpt=”off” show_author=”off” show_date=”off” show_categories=”off” show_comments=”off” show_button=”off” slides_show_tablet=”” slides_show_phone=”1″ slides_show_last_edited=”on|phone” module_class=”pa-blog” _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” post_title_font=”|600|||||||” post_title_text_align=”left” post_title_text_color=”#FFFFFF” post_title_line_height=”1em” text_orientation=”left” width=”100%” custom_padding=”||19px||false|false” custom_padding_tablet=”” custom_padding_phone=”||40px||false|false” custom_padding_last_edited=”on|phone” animation_style=”fade” animation_duration=”1150ms” hover_enabled=”0″ post_title_font_size_tablet=”” post_title_font_size_phone=”13px” post_title_font_size_last_edited=”on|phone” border_color_all_image=”RGBA(0,0,0,0)” border_style_all_image=”none” border_color_all_arrow_border=”RGBA(0,0,0,0)” border_width_all_post=”0px” box_shadow_style_image=”preset3″ box_shadow_color_image=”rgba(0,0,0,0.45)” sticky_enabled=”0″][/lwp_post_carousel]